ОДРЖИВА РАЗМЕНА ИСКУСТВА БУГАРСКИХ И СРПСКИХ ПРИВРЕДНИКА
28.09.2011

На овогодишњем Међунардном сајму технике у Пловдиву, који је почетком недеље отворио премијер Републике Бугарске Бојко Борисов, запажен је и наступ предузетника Ниша које је организовала Градска општине Палилула. Сајам се одржава под мотом "Нови живот- Нових технологија" у партнеству са Руском Федерацијом. У тринаест павиљона и отворен простор сајамског комплекса у Пловдиву,  експонате је изложило 1482 компанија из 44 земље: 877 је директних излагача а 605 је представника фирми.

На штанду општине Палилула, који је формиран захваљујући подршци ЛЕДИБА и пројекту „Успостављање синергијског дијалога између српских и бугарских предузетника/МСП и професионалних организација како би се развила одржива размена искустава“, представило се 15 предузетника. Већ на почетку одржавања ове традиционалне сајамске манифестације показано је велико интересовање привредника и посетилаца за производне програме из Србије. По речима Бобана Микића, члана Већа Градске општине Палилула, наш штанд су посетили: први саветник за економска питања амбасаде Републике Србије у Софији, Александар Милићевић; први саветник за економска питања амбасаде Републике Румуније у  Софији, Раду Калин Молдован; директор Пловдивског сајма Иван Соколов; представник министарства енергетике Руске Федерације Владимир  Николајевић Басков.

Представници општинског Центра за развој предузетништва Палилуле и предузетници  успоставили су више пословних контаката са бројним потенцијалним партнерима из Бугарске и иностранства у циљу повећања конкурентности предузетништва и успешне промоције МСПП сектора са територије општине  Палилула на тржиште ЕУ.

Међу сајамским догађајима посебно место има и „Бизнис форум Србија – Бугарска“ који ће се одржати у четвртак 29.септембра, у сали Орион конгресног центра Пловдивског сајма, са почетком у 12 сати. Овим поводом биће представљен пројекат општине Палилула о МСПП сектору и донатор ЛЕДИБ програм. Биће одржана и презентација „Слободне зона Србије“, од стране представника  Слободне зоне Пирот. По речима председника општине Палилула проф.др Игора Новаковића очекује се да наше и Бугарске привреднике поздраве представници Амбасаде Републике Србије у Софији и званичници привредних комора и да се уз билатералне разговоре представника МСП сектора Србија и Бугарска склопе нови пословни аранжмани.

Јесењи Пловдивски сајам, који се одржава од 26.септембра до 1.пктобра, је највећа сајамска манифестација на Балкану а сврстан је у ред највећих сајмова у Европи. Изложбени простор од 510.000 квадратних метара, обухвата 29 великих сајамских хала и отворени простор. У оквиру овогодишњег сајма одржавају се и специјалне изложбе:  међународна изложба информатичке технологије ИНФОТЕX; међународна изложба транспортних возила и аутоопреме АУТОТЕЦХ; специјализована изложба за софтвер ПЦ WОРЛД; специјализована изложба електронике и електротехнике ЕЛТЕЦХ; изложба гра|евинских машина и опреме МАЦХИНЕ БУИЛДИНГ; међународна изложба енергетике и екологије ЕНЕЦО; међународна изложба грађевинарства и архитектуре СТРОYТЕЦХ - ТХЕ ЦИТY. Штанд Градске општине Палилула (11Б3) налази се у Палати број 11. Сајамски простор је отворен сваког дана од 9 до 18 часова и суботом до 14 сати.